Afaceri la tara – cultivarea capsunilor

Capsunile nu sunt doar un aliment delicios si sanatos dar pot fi si ingredientul ideal pentru o afacere prospera in domeniul agricol. In occident cultivarea capsunilor si exploatarea unor adevarate plantatii aduc venituri insemnate fermierilor locali, capsunile fiind la mare cautare datorita proprietetilor benefice pentru sanatate pe care le detin.

In Romania, capsunile ajung la rod la inceputul verii, in perioada mai-iunie iar unele soiuri rodesc de mai multe ori, pana prin octombrie. In mod evident soiurile remontante, adica cu mai multe recolte pe an, sunt cele mai recomandate pentru inceperea unei afaceri bazata pe cultivarea capsunilor.

Profitul afacerii depinde foarte mult atat de soiurile folosite cat si de tehnologia de cultivare. Iata cateva date in acest sens, tehnologie de cultivare, preturi, costuri, etc.

Terenul

Datorita taliei reduse a plantei (15-20 cm), capsunile pot fi cultivate in spatii relativ mici, se adapteaza atat in spatii deschise cat si in sere sau in culturi intercalate (adica printre alte culturi, cum ar fi plantatiile de pomi). Capsunile pot da o productie maxima de 20 tone la hectar.

Tehnologia de plantare a capsunilor

Capsunul este o planta perena cu o durata medie de viata de 4 ani. Pentru o productie de masa si specializata se recomanda insa sistemul de cultura anuala. De preferat sa folositi soiuri care rodesc de 3-4 ori pe an.

Adica le cultivati vara iar dupa ultima rodire, in mai-iunie anul urmator, defrisati terenul si plantati noi stoloni in iulie-august. Se recomanda aceasta metoda de cultivare pentru ca in primul an fructele sunt cele mai mari si cele mai abundente, in anii urmatori productia scade dramatic, atat cantitativ cat si calitativ (fructe mai mici). Cultura anuala mai are un avantaj, distruge focarele de infectie si mentine pe teren doar plantele sanatoase, in plus plantele tinere sunt mai rezistente la boli si daunatori decat cele batrane.

De asemeni puteti folosi si cultivarea in sere pentru a obtine productii mai timpurii decat in aer liber precum si cultivarea in ghivece cu sol imbogatit din punct de vedere nutritiv.

Este recomandat sa se cultive cuiburile la o distanta de 25 cm unul de altul, pe randuri, cu alee intre ele de 50-70 cm, pentru aerisire si o buna nutritie a plantelor. 8-9 plante pe mp este o cantitate optima pentru obtinerea unei productii satisfacatoare de capsuni.

Pentru a evita putrezirea fructelor in contact cu solul, fermierii profesionisti din Occident folosesc mici grilaje de fier sau un pat de paie care impiedica fructele sa atinga solul.

Solul se poate imbogati cu ingraseminte precum gunoiul de grajd, azotat de amoniu, superfosfat, fosfat de potasiu, sulfat de magneziu, etc. Mai ales culturile de sera au nevoie de astfel de ingraseminte.

Costuri si preturi

Acestea variaza considerabil in functie de tehnologia de plantare aleasa si anvergura  afacerii. Costurile pot fi de la cateva sute de euro si pot merge pana la cateva mii de euro, una e sa incepi sa le cultivi in gradina din spatele casei si alta sa le cultivi pe hectare intregi sau in sere. Profitul este, bineinteles, proportional cu riscul reprezentat de investitia initiala.

In 2011 un kilogram de capsuni s-a vandut cu 10-15 lei, la o suprafata cultivata de 1 ha, se poate obtine un profit anual de 10 000 lei.

Nu e rau, pentru o afacere delicioasa ce poate fi inceputa ca un hobby de familie.

Facebook Twitter Email

Poti sa lasi un comentariu, sau sa revii la pagina initiala.

Comenteaza

Powered by WordPress | Verizon Wireless Buy One Get One Free | Thanks to T-Mobile Phones, VPS Hosting and Free Classifieds